Ohjeet alakoululaisille

ohjeet_kirjakettu-800px

 

Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi kirjaan liittyvä tehtävä ja anna se hyväksyttäväksi omalle opettajallesi.

– 1.-2. luokat: Lue vuoden aikana lukudiplomia varten 5-6 kirjaa. Lukudiplomin osaksi hyväksytään myös yhdessä luettuja, esimerkiksi opettajan tai vanhemman lukemia kirjoja. Yhdessä luettuja kirjoja voi 1. ja 2. luokalla olla kaksi.

– 3.-4. luokat: Lue vuoden aikana lukudiplomia varten 6-7 kirjaa. Lukudiplomin osaksi hyväksytään myös yhdessä luettuja kirjoja. Luokilla 3 ja 4 voi olla yksi esimerkiksi opettajan tai vanhemman lukema kirja.

– 5.-6. luokat: Lue vuoden aikana lukudiplomia varten 7-9 kirjaa. Lukudiplomin osaksi hyväksytään myös yhdessä luettuja kirjoja. Luokilla 5 ja 6 voi olla yksi esimerkiksi opettajan tai vanhemman lukema kirja.

Valitse kirjoja diplomilistoilta mahdollisimman monesta eri pääryhmästä. Tee jokaisesta lukudiplomiin luetusta kirjasta mieleisesi tehtävä. Tehtävistä sovitaan opettajan kanssa. Merkitse kirjalistaan jo lukemasi kirjat (esim. alleviivaa kirjan nimi ja kirjoita perään millä luokalla olet sen lukenut). Pyrithän lukemaan mahdollisimman monipuolisesti.

Kirjoista ei järjestetä varsinaisia kokeita. Tehtävä voi olla esimerkiksi piirtämistä, kirjoittamista, keskustelua, esitelmiä, esittämistä. Tarkempia ohjeita tehtävistä saat opettajaltasi. Opettajasi hyväksyy tehtäväsi allekirjoituksellaan.

Lukudiplomin lukuvuoden aikana suorittaneet saavat diplomin päätöstilaisuuksissa, esimerkiksi tilaisuudessa, jossa jaetaan muutkin harrastediplomit ja -palkinnot. Säilytä hyväksytyt tehtävät ja aiemmin saamasi diplomit hyvässä järjestyksessä, esimerkiksi kansiossa muovitaskuissa, 1.- 6. ja 7.- 9. luokkien ajan.

Voit suorittaa myös alempien luokkien lukudiplomeja. Ylempien luokkien diplomeja et voi suorittaa etukäteen. Kuudennen luokan päättyessä saat 1.- 6. luokkien kirjallisuusdiplomin, jos olet suorittanut lukudiplomin kuutena kouluvuotena.

Tehtyjä diplomitehtäviä julkaistaan mielellään Kirja kantaa -nettisivustolla. Jo julkaistut tehtävät löytyvät Tuotokset-osiosta kohdasta Tehtyjä diplomitehtäviä. Valmiit tehtävät voi lähettää sähköpostiosoitteeseen info@kirjakantaa.fi tai toimittaa kirjastoon. Mainitse lukemasi kirjan nimi, tekemäsi tehtävän numero, luokkasi sekä halutessasi nimimerkkisi.